15. syyskuuta 2012

Sylvin hapan hiivaleipä

Taidan lisätä eilisen tekstini jatkoksi vielä toisen perinnereseptin, mummuni peruja tämäkin. Erinomainen ja äärettömän yksinkertainen hieman happaman hiivaleivän ohje. Tämän makuista leipää on mahdoton löytää kaupasta, joten siksi se on pakko leipoa itse. Ihan ensikertalaiselle hiivataikinankäsittelijälle en tätä ohjetta suosittele, koska mummuni resepti on hyvin ylimalkainen. Hiivataikinan tekemisen perusteet kannattaa siis olla hallussa ennen kuin tätä rupeaa kokeilemaan sillä niitä tässä ohjeessa ei opeteta. Mutta vähänkin kokeneempi leivän leipoja saa aikaiseksi ihan mielettömän hyvää hiivaleipää.

Leipä sopii tarjottavaksi erinomaisesti esimerkiksi blogissa aikaisemmin vilahdelleiden kasvisosekeittojen kanssa. Sekä arkeen että juhlaan siis.

1 l vettä (viileää)
50g hiivaa
ruisjauhoja

Näistä sekoitetaan löysähkö velli. Kulho peitetään kelmulla ja leivinliinalla ja jätetään käymään yön yli huoneen lämpöön.

Seuraavana päivänä taikinaan lisätään sopivasti vehnäjauhoja ja suolaa. Alustetaan, annetaan kohota ja leivotaan neljäksi pyöreäksi hiivaleiväksi. Kohota leivät liinan alla.

Paistetaan 225 asteessa noin puoli tuntia. Leivät voi myös halutessaan pistellä haarukalla ennen paistamista.

Anna jäähtyä ennen  leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti