15. syyskuuta 2012

Sylvi-mummun karjalanpiirakat

Kuten nimestä voi päätellä, tämä resepti on sukuresepti. Mietin aika pitkän hetken voinko laittaa ohjeen nettiin, kun sukureseptithän kuuluisi pitää salassa, mutta tulin lopulta siihen tulokseen että karjalanpiirakoiden leipominen on taitolaji ja täydellisiä piirakoita oppii tekemän vain vuosien harjoittelulla. Eli eli reseptin niin väliä, taito ratkaisee.

Itse olen leiponut karjalanpiirakoita niin kauan kuin muistan ja äitini kertoman mukaan jo ennen sitäkin. En kylläkään leivo piirakoita nykyään kovin usein, sen verran aikaa vievää ja kuumaa puuhaa se on. Tosin viimeksi tänään leivottiin kaverin kanssa perus perjantai iltan iloksi tupla-annos piirakoita jaettavaksi kumankin pakastimeen. Kaverini oli piirakan leivonnassa ensikertalainen, mutta pärjäsi ensi kertalaiseksi aivan erinomaisesti. Mulla on muutenkin ollut suuri ilo jakaa piirakoiden leipomisen taitoa eteenpäin aika monelle ystävälleni jo kahdella mantereella. Seuraavan kerran leivotaan ilmeisesti marraskuussa Kööpenhaminassa.

Alla meidän suvun resepti. Muistakaa: täydellisen pyöreän kuoren tekemiseen pystyy vain harva ja että jokaisen tekijän rypytys on hieman erilainen, vähän niin kuin käsiala. Lähes taidetta siis.

Huom! Lyhenne kkp tarkoittaa kahvikupillista...

Ohjeesta tulee noin 40 piirakkaa.

Tarvikkeet:
Vähintään 3 tuntia aikaa...

Puuro:
3dl puuroriisiä
0,5dl vettä
1l maitoa (kulutus tai kevyt)
50g voita
suolaa

Kuoret:
1kkp vettä
suolaa
0,5kkp vehnäjauhoja
n. 1,5kkp ruisjauhoja

*Keitä puuro, lisää voi ja suola loppuvaiheessa.
* Tee kuoritaikina seuraavasti: sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot löysäksi velliksi. Lisää ruisjauhoja niin kauan, että kuoritaikinasta tulee sopivan sitkeää.
* Leivo piirakoita oman tyylisi mukaan. Mitä ohuempi ja pyöreämpi kuori sen helpompi piirakoista on rypyttää kauniita.
* Paista 275 asteessa n. 12 min (alkuperäisessä ohjeessa sanotaan lämpötilaksi 300 astetta mutta nykyuuneissa asteikko loppuu kesken...). Piirakat ovat valmiit kun puuro ja kuori ovat saaneet sopivasti väriä.
*Voitele valmiit piirakat joko voisulalla tai maito-voisulaseoksella.
*Pinoa piirakat kasaan ja kääri voipaperin ja talouspyyhkeen sisään pehmenemään.
* Nauti sellaisenaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti