1. helmikuuta 2013

Punajuuripihvit kahdella tavalla

Juurekset, juurekset. Ostin viime viikoilla pussillisen punajuuria jääkaappiin odottamaan inspiraatiota ja tänään ja eilen olen testannut kahtakin punajuuripihvireseptiä. Ensimmäiseen reseptiin tulee jauhelihaa, toinen resepti on lihaton. Reseptit ovat peräisin Hyvä kokki - perusopuksesta (2000). Molempiin alkuperäisresepteihin lisäsin vähän mausteita, mutta oivallista arkiruokaa syntyi kummallakin ohjeella. Erityisesti tykkäsin kummpienkin pihvien rakenteesta. Punajuuren kurjin ominaisuus on sen sotkuisuus, mutta kun asenne on kohdallaan, essu vaatteiden suojana ja välineet muutenkin asianmukaiset niin punajuurten raastamisesta selviää yllättävän vähällä sotkulla. Kummassakin ohjeessa kehotettiin paistamaan pihvit paistinpannussa, mutta itse suosin uunikypsennystä kahdesta syystä: uunissa paistaminen ei aiheuta käryä ja pihvit pysyvät pellillä varmasti kasassa.

Punajuuri-jauhelihapihvit

Huom! Punajuurten keittäminen vie noin tunnin. Muuten ruoka on nopea valmistaa.

Tarvikkeet
250g punajuuria
200g jauhelihaa
1 sipuli
1 muna
1tl suolaa
1tl yrttisuolaa
1tl meiramia (kuivattua)
1tl timjamia (kuivattua)
0,5tl mustapippuria

* Keitä pestyt punajuuret kuorineen lähes kypsiksi. Kuori ja raasta punajuuret ja pilko sipuli pieniksi kuutioiksi.
* Lisää jauhelihan joukkoon kaikki muut ainekset ja sekoita massa tasaiseksi.
* Muotoile kostutetuin käsin pihveiksi (8kpl) leivinpaperin päälle.
* Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia tai vähässä rasvassa paistinpannulla.
* Perunoiden ja esim kaaliraasteen kanssa punajuuri-jauhelihapihvit ovat oikein oivaa talvista arkiruokaa. Nauttikaahan!!


Punajuuripihvit (lihaton versio)

Huom! Perunoiden keittäminen vie oman aikansa, mutta muuten nämäkin pihvit ovat perusnopeaa arkiruokaa parhaimmillaan.

4 punajuurta
4 keitettyä perunaa
1 iso sipuli
2 munaa
1/2dl vehnäjauhoja
2rkl rypsiöljyä
2tl suolaa
valkopippuria
meiramia
timjamia

* Raasta juurekset ja pilko sipuli pieniksi kuutioiksi.
* Yhdistä kaikki aineet taikinaksi.
* Muotoile öljytyin käsin pihveiksi leivinpaperille.
* Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia
* Tarjoa esim paistettujen perunoiden ja kaaliraasteen kanssa. Moni saattaa kaivata kastiketta tämän tyyppisen ruuan kanssa, mutta itse en oo oikein oppinut vaatimaan kastiketta arkiruuan kaverina. Valmista kastikeohjetta multa ei siis tähän hätään löydy, mut joku kermaviilipohjainen yrttikastike toimisi ainakin varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti