12. kesäkuuta 2013

Afganistanilaiset purjopiiraat

Keväällä 2013 järjestin lumien sulamisen kunniaksi juhlat teemalla huput pois päästä. Ajatuksena oli juhlia talven taittumista ja kuivan asfaltin joka vuotista ihmettä. Valitettavasti kevät saapui tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään ja vielä viikko ennen vappua oli niin kylmä, että huputtomista kevättakeista oli juhlailtana mahdollista vain haaveilla. Ihan ei siis teema onnistunut, mutta muuten juhlissa oli mukavaa ja tarjolla ollut ruoka miellytti. Afganistanilaisten purjopiiraiden ohje on alunperin Sally Butcherin Vegestan-kirjasta (2012) ja yleisön pyynnöstä levitän jälleen yhden vegestan sapuskan ilosanomaa ystävilleni. Hyödyksi ja iloksi siis!!

20 piirasta

Taikina
500g vehnäjauhoja
1tl suolaa
3dl vettä

Täyte
2 purjoa hyvin puhdistettuna ja hienonnettuna
3 kevätsipulin vartta puhdistettuna ja hienonnettuna
350g keitettyjä perunoita (tai vastaava määrä jämäperunamuusia)
2tl öljyä
1tl kurkumaa
1tl chilijauhetta
2tl suolaa

paistamiseen rypsiöljyä
tarjoiluun paksua luonnonjugurttia

* Sihtaa kulhoon venhäjauhot ja suola. Lisää vesi ohuena norona samalla sekoittaen.
* Sekoita taikina tasaiseksi ja alusta taikina jauhotetulla työtasolla kimmoisaksi.
* Pane taikina kulhoon ja peitä kulho keittiöliinalla. Jätä lepäämään noin 30min.

Valmista täyte:
*Kuullota purjot ja kevätsipuli kevyesti öljyssä pannulla. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään tasiseksi massaksi.

* Jaa taikina 20 saman kokoiseksi nokareeksi ja kauli nokareet halkaisijaltaa 9cm kokoisiksi pyöreiksi kiekoiksi.
* Lusikoi hieman täyttettä jokaisen kiekon keskelle ja käännä kiekon reuna täytteen yli niin, että saat puolikuun muotoisen piirakan. Painele piirakan reunat tiiviisti yhteen haarukalla.
* Pane kuivaan laakeaan paistinpannuun 2cm rypsiöljyä. Paista piirakoita muutama minuutti molemmilta puolilta kunnes pinta on kullan ruskea. Nostele piirakat öljystä reikäkauhalla talousparein päälle valumaan.

Tarjoile jäähtyneinä. Piirakoiden kanssa tarjotaan esim luonnonjugurttia. Vegestan kirjasta löytyy myös muita kaveriksi sopivia kastikkeita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti