26. lokakuuta 2012

Vegestanilainen porkkanapata

Sally Butcherin keittokirjasta Vegestan-kasvisruokaa Lähi-idästä (2011) on ollut puhetta blogissani jo aikaisemminkin, mutta ei auta, jatkan hehkutusta. Opus on sen verran huikea että tulen lainaamaan ja muokkaamaan sen ohjeita erittäin suurella todennäköisyydellä myös jatkossa. Kirjassa kyseinen ruoka löytyy nimellä Afganistanilainen porkkanapata, mutta olen vähän muuttanut reseptiä, ja siksi vaihdoin nimenkin. Suurin muutos alkuperäiseen reseptiin verrattuna on se että Butcher käyttää padassa keltaisia halkaistuja herneitä, jotka itse korvasin punaisilla linsseillä. Viimeksi kokkasin pataa äitini vieraillessa luonani. Kommentti kyseiseltä illalta: hyvin maustettua kasvisruokaa on kiva syödä. Niinpä!!

Tarvikkeet:
2 sipulia pilkottuna
rypsiöljyä paistamiseen
3 valkosipulinkynttä silputtuna
1 tulinen chili (tai kuivattua chiliä)
1cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja silputtuna
1tl kurkumaa
1tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1tl jauhettua korianteria
hyppysellinen neilikkaa
600g pikkuporkkanoita raaputettuina puhtaaksi tai tavallisia porkkanoita kuorittuna ja paloiteltuna
1,5dl punaisia linssejä
1rkl tomaattipyrettä
1tlk tomaattimurskaa (Mutti!)
suolaa
2tl viinietikkaa (tai 2rkl verjuis-rypälemehua)
n. 5dl kasvislientä

Kuullota sipulia hetki isossa kattilassa tilkassa öljyä ja lisää valkosipuli, chili ja inkivääri. Kun sipuli alkaa pehmetä, lisää mausteet ja porkkanat. Paista muutama minuutti ja lisää sen jälkeen tomaattipyree, tomaattimurska ja linssit. Mausta suolalla ja lisää viinietikka ja sen verran kasvislientä että kaikki aineet peittyvät. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla noin 45 minuutista tuntiin. Tarjoa riisin, quinoan, tuoreen leivän ja/tai salaatin kanssa. Nauti mielellään erinomaisessa seurassa.

Vegestan-kirjasta löytyy myös ohjeet riisin keittämiseen. Yhteensä kolme aukeamaa tekstiä aiheesta Riisin keittäminen. Ihan mieletön luku myös tuo: ainakin omasta mielestäni. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti