8. helmikuuta 2015

Värikäs linssi-kurpitsapata

Hahaa. Tähän reseptiin liittyy hauska ehdotus. Tämä suhteellisen nopeasti valmistuva täysin vegaaninen, maidoton ja gluteeniton pata on mitä parhainta talviruokaa, mutta oman kokemukseni kautta ehdotan pataa nautittavaksi hyvän punaviinin kanssa. Toki pata on hyvää ilman punkkulasiseuralaistakin, mutta punaviinin kanssa linssit, porkkana ja selleri muuttuivat kuin taikaiskusta arkiraaka-aineista juhlaviksi. Tsing, kannattaa kokeilla. Alkuperäinen resepti on julkaistu Me Naisissa syksyllä 2014. Myös Me Naiset suosittelivat punaviiniä padan kaveriksi.

Valitettavasti mulla ei ole kuivattuja suppilovahveroita kaapissa. Herkkusieni on kaukana suppilovahverosta, mutta itse käytin herkkusieniä kun muuta ei just nyt ollut saatavilla...

Ohje on neljälle, valmistusaika n. tunnin

Tarvikkeet:
500g talvikurpitsaa (esim. myskikurpitsa)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
3 varsisellerinvartta
2rkl oliiviöljyä
2 dl kuivattuja suppilovahveroita (tai 2l tuoreita)
2dl vihreitä linssejä
500g hyvää tomaattimurskaa
4dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
1tl suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria
2dl hillosipuleita
1dl tuoretta salviaa

* Kuori ja pilko sipulit, valkosipuli ja porkkana. Viipaloi varsiselleri.
* Kuumenna öljy padassa tai kattilassa. Kuullota sipulit ja valkosipuli kevyesti. Lisää selleri ja porkkana. Kuullota vielä hetki. Jos käytät tuoreita sieniä, niin lisää ne tässä vaiheessa. Jos käytät kuivattuja sieniä, lisää ne vasta kiehuvaan pataan.
* Lisää pataan huuhdellut linssit, tomaattimurska, vesi, liemikuutio, laakerinlehti, suola, mustapippuri. Laita kansi päälle ja anna seoksen kypsyä miedolla lämmöllä 15min.
* Poista kurpitsasta kuori ja siemenet. Lohko kurpitsa haarukkaan sopiviksi kuutioiksi. Lisää kurpitsapalat pataan ja hauduta 15-20min välillä sekoittaen.
* Lisää vettä tarvittaessa. Pata on valmista kun linssit ovat kypsyneet ja kurpitsa pehmennyt. Lisää lopuksi hillosipulit ja silputtu salvia.

Sitten ei muuta kuin tekstin alussa lupaamaani punkkua lasiin, hyvää vaaleaa leipää pöytään ja pataa lautaselle. Skål, talven pakkaspäiville ja hienoille raaka-aineille.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti