30. elokuuta 2012

Oliivileipä

Tänään leivoin aivan ihanaa Oliivileipää. Helppoa ja nopeaakin, joten ei kun kokeilemaan. Alkuperäinen resepti on Sally Butcherin kirjasta Vegestan (ihan huikea opus muuten), mutta olen tehnyt ohjeeseen pari pientä muutosta lähinnä ajankäytöllisistä syistä johtuen. Maisteltiin leipää neljän naisen voimin ja yhteistuumin tultiin siihen tulokseen että leipä ei vaadi päälleen kuin voita. Ruokajuomana meillä oli teetä, mutta leipä sopis erinomaisesti tarjottavaksi myös viinin seurassa.

Taikina:
3dl vettä
12g tuorehiivaa
3rkl oliiviöljyä
2tl suolaa
1rkl sokeria
n. 500g hiivaleipäjauhoja
100g oliiveja
1rkl timjamia, rosmariinia tai muuta yrttiä

* Tee leipätaikina tavallisen hiivatakinan tavoin. Ennen oliivien ja yrttien lisäämistä anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
* Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja alusta taikinaan siivutetut oliivit ja yrtit.
* Anna kohota  liinan alla noin puoli tuntia
* Leivo kohonneesta taikinasta kaksi noin 15 senttiä halkaisijaltaan olevaa kiekkoa ja nosta ne pellille. Kohota liinan alla. Lämmitä uuni 240 asteiseksi.
* Laita uunin ala tasolle pellilinen vettä juuri ennen leipien paistamista. Näin saat kosteutta uuniin.
* Paista leipiä ensin 10 minuuttia 240 asteessa ja laske sen jälkeen lämpötila 190 asteeseen. Paista vielä 20-25 minuuttia.
* Anna leipien jäähtyä lämpimiksi ennen leikkaamista ja tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti